Yapay zeka alanında yaptığımız çeşitli bilimsel araştırmalarımızı, sektörün ihtiyaçlarına yönelik olarak sonuç ürünlere dönüştürüyoruz. Dijital görüntülerin elde edilerek işlenmesini ve analizini gerçekleştirerek gerçek dünyadan sayısal veya sembolik bilgileri çıktı olarak elde edebiliyoruz. Tarafımızca geliştirilen yapay zekâ ve görüntü işleme yazılımları ile tüm mobil cihazlar (Android ve iOS), doğalgaz ve elektrik sayaçlarının endeks ve sayaç seri numarasını içeren barkod bilgisiyle, kamera akışından otomatik olarak anlık okuma yapabilecek ve endeksör cihazların yerine kullanılabilecektir.
Doğalgaz Sayacı Okuma
Tarafımızca geliştirilen Yapay Zekâ ve Görüntü işleme algoritma ve yazılımları ile mobil cihazlar (akıllı telefonlar) için bir mobil uygulamaya dönüştürülmesi ile, tüm mobil cihazlar (Android ve iOS), manuel doğalgaz sayaçların endeks bilgilerini ve sayaç seri numarasını içeren barkod bilgisiyle beraber döndüren, uygulama ile alınan görüntüden otomatik olarak anlık okuma yapabilecek sayaç okuma cihazlarına çevrilebilecektir.
Yerli muadili yoktur. Yabancı muadilleri kullanım başına yüksek fiyatlarla ücretlendirilmektedir (Anyline vs..). Bu ürünler Ar-ge olarak kullanılsalar da yaygın kullanım için fizibil değillerdir.
Yerli ve uygun maliyetli olarak geliştirildiğinden dolayı yaygın kullanıma uygundur. Şirketlere özel de geliştirilebilecek uygulamaya birçok operasyonel inovatif ar-ge özelliği eklenebilir.
Sayaçlar Yapay Zekâ ile Nasıl Okunur?
- Kişi mobil cihaz kamerasını sayaca tutar.
- Sayacın dijital görüntüsü elde edilir.
- Görüntü bilgisayarlı görü ile işlenir ve analiz edilir.
- Sayaç seri numarası ve endeks verileri çıktı olarak alınır.
Gerekçe ve Temel Özellikler
Milyonlarca doğalgaz abonelerinin sayaç okuma işlemleri manuel olarak gerçekleştirilmektedir.
Okuma hatalarını azaltma, okuma hızı ve konforunu arttırma, okuma maliyetlerini azaltma
Dönem ortasında yaklaşık fatura bedeli öğrenme aracı (Aylık düzenlenen fatura bedelleri dönemsel olarak hane bütçesinde önemli yer tutmaktadır)
Mevzuat uygun olursa beyan ile faturalandırma alt yapısı (Pandemi döneminde mobilizasyon problemi ve karantina alanlarına girilememesi durumlarında)
Aboneler şirket için geliştirilen mobil uygulamayla akıllı telefonlarına yüklediklerinde abone numaraları ile kayıtlı telefon numaraları üzerinden sms veya başka bir doğrulama metodu ile güvenli bir şekilde abonelik bilgilerine ulaşabilecektir. Abone telefon kamerasını sayaç üzerine tutarak Yapay Zekâ ile ilgili endeks ve sayaç seri numarasını içeren barkod bilgilerini otomatik okutarak sisteme yükleyebilecek, faturasını talep edebilecek, dilerse ödemesini online olarak gerçekleştirebilecektir.
Görüntünün yapay zeka ile canlılık tespiti ve önceki endeks bilgileri çapraz doğrulama algoritmaları ile abonelerin doğru bir şekilde sayaçlarını çektiklerinden emin olunabilmektedir. Yapay zekânın okuma yaptığı endekslerin bilgileri ve ilgili sayaç görseli kontrol için şirket sunucularına gerekli görüldüğü taktirde yollanabilir. Okumalarını zamanında yapmayan kullanıcılar, uygulama pop-upları veya diğer dijital kanallardan hatırlatmalar yolu ile sayaç okunmalarını yapmalarının sağlanabileceği düşünülmektedir.
Endeks bilgileri kamera görüntüsünden geliştirilmiş olan derin öğrenme nesne tanıma algoritması ile tespit edilebilmektedir. Nesne tanıma ile endeks etiketine göre sayaç bilgisi de tespit edilebilmektedir. Alınan sayaç bilgisi ilgili endeks bilgisi etiketi ile geliştirilen OCR yardımıyla okutularak hızlı bir şekilde eş zamanlı olarak döndürülebilmektedir.
Mobil cihazların uygulamaya entegre cihaz kameraları vasıtası ile manuel sayaçların kameranın görüntü akışı içerisinde endeks değeri otomatik ve eş zamanlı olarak manuel gösterge üzerinden anlık tespit edilebilir ve sayaç üzerindeki seri numaralarını içeren barkod bilgisi ile Yapay Zekâ sayesinde tespit edildiği an okuma yapabilir. Böylece otomatik okunan değerler mobil cihazın veri tabanında tutulabilmesinin yanında, paylaşılmak üzere, kablosuz haberleşme yöntemleriyle anında şirketin veri depolama ve faturalandırma sistemlerine yollanabilir.
Işık veya benzeri dış etkenlerden dolayı okunamayan endeks bilgileri için sisteme elle giriş yapılabilmektedir. El ile girilen her data çekilen resim ile beraber saklanır, aynı zamanda belirlenen periyotlarda bu resim sistem için eğitime tabi tutulur.
Kodlanmış otomatik barkod okuyucu ile görüntü akışından otomatik olarak barkod bilgisi ve sayaç seri numarası eş zamanlı tespit edilebilmekte bu sayede hangi sayacın hangi aboneye ait olduğu bilgisi ile ilişkilendirilen veri ile sayacın ilgili aboneye ait olup olmadığı kontrol edilebilecektir. Bu noktada tasarlanan mobil uygulamanın bir API ile haberleşerek mi yoksa mobil cihaz üzerinde native (yerel) olarak mı koşturulacağı müşterinin tercihlerine göre belirlenecektir.
Şirketin genel olarak uygulamada nasıl bir mimari istediği kavramsal tartışmalardan sonra tespit edilecek ve o doğrultuda geliştirmeler devam edecektir. API olarak tasarlanacaksa model sunucu üzerinde koşturulacak şekilde geliştirilerek, gerekli geliştirmeler bu doğrultuda devam edecektir.
Native olarak tasarlanan eğitilmiş Yapay Zekâ modeli mobil cihazlar için uygun olarak optimize edilmiştir. Bu sayede mobil cihazların işlemcilerine uyarlanan Yapay Zekâ native olarak mobil cihazlarda herhangi bir internet bağlantısına gerek kalmadan hızlı bir şekilde cihaz üzerinde çalışabilmektedir.
Android ve IOS (müşteri taleplerine göre) cihazlar için kamera entegrasyonu, Yapay Zekâ entegrasyonu veya API ile haberleşecek modüller sonradan eklenecektir. Müşteri istekleri doğrultusunda arayüz tasarımları yapılarak mobil uygulamaya entegre edilebilmektedir. Okuma gerçekleşmediğinde manuel girilen data, elde edilen resim ile eşleştirilerek veri tabanında saklayabilme.
API tabanlı mimari ile her türlü platforma uygulanabilme. (Sistem API tabanlı mimaride tercih edildiğinde IOS, Android, Windows ve WEB platformlarında rahatlıkla kullanılabilmektedir.)
Kuyruk modu, Gerçeklik Kontrolü gibi yapılar native uygulama üzerinde geliştirilebilir.
Firmanıza özel süreçler tasarlanarak lokal akışlarınıza dahil edilebilir.